top of page

Menys és més


De mica en mica acabem les adaptacions, els suros es van omplint i el passadís agafa color. Tant alumnes com mestres passem moltes hores a l'escola, gairebé més que a casa i ens agrada tenir-la ben bonica, veritat? Si està endreçada i a més a més és pràctica estem molt orgulloses. Doncs a l'escola ha de ser el mateix, perquè com va dir M. Montessori "L'escola és la casa dels nens".

Però... per on començar? Si volem que l'espai sigui agradable i porti a la calma cal preparar-ho amb deteniment pensant el més mínim detall. Quan tot tingui un propòsit l'infant sabrà com actuar, per tant hem de ser mestres reflexives per preparar-ho tot pensant en els alumnes.

Menys és més: Una aula endreçada i amb una decoració minimalista ajuda a l'atenció, com menys estímuls hagi d'inhibir el cervell més capacitat de concentració tindrà l'alumne. De fet, un recent estudi demostra com l'atenció augmenta com menys decoració hi ha a l'aula. Així, els alumnes de la fotografia B mostren més capacitat de focalitzar i estar atents que en la fotografia A.

Com bé sabem, les nostres aules tendeixen més cap a la primera fotografia que cap a la segona, potser perquè pensem que l'aula ha de ser el reflex d'allò que es va aprenent. Però sovint, els murals penjats acaben sent-hi tot el curs quan, segurament, el tema tractat fa massa que l'hem treballat.

És important recordar que els infants, i els seus cervells, necessiten jugar, necessiten relaxar-se i necessiten reposar per poder consolidar totes les experiències i aprenentatges que, inevitablement, van acumulant dia a dia amb una estimulació i una interacció social adequada (Saracho i Spodek, 2013).

Recordeu: tot allò a què l'ull s'habitua acaba sent invisible! Pensa en els fulls que hi ha a la sala de mestres, potser has passat per davant d'un centenars de vegades sense ni tan sols haver-t'hi fixat què hi posa. Doncs amb el descarregable que et portem avui no volem que sigui així, deixa'l penjat durant aquest mes d'Octubre i després retira'l, o bé els pots imprimir en format targetes i repartir-les en el claustre (creiem fermament que és un tema a debatre).

El cervell necessita reposar, per a poder elaborar i reelaborar la informació sense rebre constantment estímuls que els ho puguin impedir (Portero, 2016).

Els colors suaus ajuden a centrar l’atenció en allò que s’està fent, així com una aula ben il·luminada, a poder ser, amb llum natural.

Podem tenir més o menys pressupost però no tot és canviar de mobiliari sinó fer un canvi de mentalitat. Quan els espais estan nets i cuidats amb les parets llises (sense defectes) i els murals ben col·locats (sempre que tingui sentit col·locar-ne) la ment està relaxada i sense distraccions, no t'oblidis!

Bibliografia:


Fisher et al., Visual Environment, Attention Allocation, and Learning in Young Children: When

Too Much of a Good Thing May Be Bad, Psychological Science 2014, Vol. 25(7) 1362–1370 

Carballo A. I Portero M., Neuroeducació: aportacions de la neurociència als plantejaments educatius, Revista Catalana de Pedagogia Volum 11, 2017, (17-55) 

Irene Fondevilla: Mestra d’Educació Infantil, Màster en Educació Emocional i Benestar i Màster en psicopedagogia.

Abigail Sánchez: Mestra d’Educació Infantil, Màster en Educació Interdisciplinària de les arts i Especialista en Pedagogia Montessori (AMI).


Entrades recents
Segueix-nos
  • Instagram - Círculo gris
  • Facebook - Black Circle
  • Pinterest - Grey Circle
bottom of page