© 2019 by Mots Xics

November 3, 2018

October 1, 2018

February 23, 2018

November 8, 2017

Please reload

Entrades recents

Menys és més

De mica en mica acabem les adaptacions, els suros es van omplint i el passadís agafa color. Tant alumnes com mestres passem moltes hores a l'escola, gairebé més que a casa i ens agrada tenir-la ben bonica, veritat? Si està endreçada i a més a més és pràctica estem molt orgulloses. Doncs a l'escola ha de ser el mateix, perquè com va dir M. Montessori "L'escola és la casa dels nens".

 

Però... per on començar? Si volem que l'espai sigui agradable i porti a la calma cal preparar-ho amb deteniment pensant el més mínim detall. Quan tot tingui un propòsit l'infant sabrà com actuar, per tant hem de ser mestres reflexives per preparar-ho tot pensant en els alumnes.

Menys és més: Una aula endreçada i amb una decoració minimalista ajuda a l'atenció, com menys estímuls hagi d'inhibir el cervell més capacitat de concentració tindrà l'alumne. De fet, un recent estudi demostra com l'atenció augmenta com menys decoració hi ha a l'aula. Així, els alumnes de la fotografia B mostren més capacitat de focalitzar i estar atents que en la fotografia A.

 

 

Com bé sabem, les nostres aules tendeixen més cap a la primera fotografia que cap a la segona, potser perquè pensem que l'aula ha de ser el reflex d'allò que es va aprenent. Però sovint, els murals penjats acaben sent-hi tot el curs quan, segurament, el tema tractat fa massa que l'hem treballat.

 

És important recordar que els infants, i els seus cervells, necessiten jugar, necessiten relaxar-se i necessiten reposar per poder consolidar totes les experiències i aprenentatges que, inevitablement, van acumulant dia a dia amb una estimulació i una interacció social adequada (Saracho i Spodek, 2013).

 

Recordeu: tot allò a què l'ull s'habitua acaba sent invisible! Pensa en els fulls que hi ha a la sala de mestres, potser has passat per davant d'un centenars de vegades sense ni tan sols haver-t'hi fixat què hi posa. Doncs amb el descarregable que et portem avui no volem que sigui així, deixa'l penjat durant aquest mes d'Octubre i després retira'l, o bé els pots imprimir en format targetes i repartir-les en el claustre (creiem fermament que és un tema a debatre).

DESCARREGABLE GRATUÏT

 

El cervell necessita reposar, per a poder elaborar i reelaborar la informació sense rebre constantment estímuls que els ho puguin impedir (Portero, 2016).

 

Mira quina classe de secundaria més acollidora: 

 

I què et semblen aquests espais d'aprenentatge per infantil i primària?

 

Els colors suaus ajuden a centrar l’atenció en allò que s’està fent, així com una aula ben il·luminada, a poder ser, amb llum natural.

Podem tenir més o menys pressupost però no tot és canviar de mobiliari sinó fer un canvi de mentalitat. Quan els espais estan nets i cuidats amb les parets llises (sense defectes) i els murals ben col·locats (sempre que tingui sentit col·locar-ne) la ment està relaxada i sense distraccions, no t'oblidis!

 

 


Bibliografia:

Fisher et al., Visual Environment, Attention Allocation, and Learning in Young Children: When
 

Too Much of a Good Thing May Be Bad, Psychological Science
2014, Vol. 25(7) 1362–1370 

 

Carballo A. I Portero M., Neuroeducació: aportacions de la neurociència
als plantejaments educatius, Revista Catalana de Pedagogia
Volum 11, 2017, (17-55) 

 

Irene Fondevilla: Mestra d’Educació Infantil, Màster en Educació Emocional i Benestar i Màster en psicopedagogia.

Abigail Sánchez: Mestra d’Educació Infantil, Màster en Educació Interdisciplinària de les arts i Especialista en Pedagogia Montessori (AMI).

 

 

Compartir a Facebook
Compartir al Pinterest
Please reload

Segueix-nos
  • Instagram - Círculo gris
  • Facebook - Black Circle
  • Pinterest - Grey Circle